Hypotheek aflossen

Aflossen

Ieder hypotheek moet uiteindelijk worden afgelost zelfs de aflossingsvrije hypotheek. Hoe de hypotheek wordt afgelost verschild per hypotheekvorm en heeft grootte invloed op uw maandelijkse hypotheeklasten.

Aflossen van de aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek wil niet zeggen dat er nooit afgelost moet worden. U hoeft alleen niets af te lossen gedurende de looptijd van de hypotheek, aan het einde moet de hypotheek in één keer worden afgelost.

Het niet aflossen gedurende de looptijd betekent lage maandlasten en geen vermogensopbouw.

Aflossen in de vorm van een spaarpremie

Onder andere bij de spaarhypotheek lost u af in de vorm van een spaarpremie. U lost niet rechtstreeks af op uw hypotheek maar bouwt naast uw schuld een spaarpot op welke aan het eind van de hypotheek precies genoeg is om de hypotheek in zijn geheel af te lossen. Een dergelijke vorm van aflossen betekend hoge maandlasten en een gegarandeerde vermogensopbouw. De reden dat er niet direct afgelost wordt op de hypotheek maar via de spaarpot is om maximaal te kunnen profiteren van de rente aftrek.

Aflossen met beleggingspremies

Een andere vorm van aflossen zien we bij de beleggingshypotheek en de hybride hypotheek. Bij deze hypotheekvormen wordt eveneens niet direct afgelost maar middels het opbouwen van een beleggingsrekening. Met de door u maandelijks gestorte premie worden beleggingsproducten gekocht. Met de totale waarde van de beleggingsportefeuille is het de bedoeling dat aan het eind de hypotheek kan worden afbetaald. Probleem hierbij is echter dat uitgegaan wordt van een bepaald rendement over uw beleggingen, meestal 6 of 8 procent, terwijl dit in de praktijk mee of tegen kan vallen.

Qua maandelijkse lasten zit deze vorm van aflossen tussen de aflossingsvrij en spaarvorm in. U bouwt vermogen op maar u weet niet precies hoeveel.

Keuze van aflossen

De keuze van aflossen heeft direct gevolg voor uw maandlasten. Het kiezen tussen de genoemde mogelijkheden is een keuze van gewenst risico maar ook één van vermogensopbouw. Het is goed om in overleg met een hypotheekadviseur te kijken naar wat voor u de gevolgen zijn bij een bepaalde aflossingskeuze. Kijk daarbij niet alleen naar de maandlasten maar ook naar uw situatie in de toekomst als de hypotheek dient te worden afgelost.

Hypotheek aflossen

“Hypotheek aflossen, aflossing van de hypotheek beïnvloed de hypotheeklasten en vermogensopbouw. ”

Geld lenen kost geld
disclaimer | privacy | © 2019 | duswel.net | sitemap